Primăria Botoșani dezvăluie conceptul primului muzeu multimedia din Botoșani

Investiții

Primul muzeu multimedia din Botoșani este tot mai aproape de a deveni realitate. Primăria Botoșani a dezvăluit conceptul Muzeului Transfrontalier Multimedia al Diversității Culturale, ce va fi creat in cadrul proiectului “Intoarcere la rădăcinile noastre comune”, 2 SOFT/2.1./133, implementat in cadrul Programului Comun Romania-Ucraina 2014-2020, prin Instrumentul European de Vecinătate.
Filmul 3D prezentat de municipalitate face parte din documentația pentru avizarea lucrărilor de intervenții, in cadrul căreia a fost fundamentat conceptul muzeului, ce va fi definitivat in etapa realizării proiectului tehnic și a execuției efective a lucrărilor de construcție. După parcurgerea acestor etape, botoșănenii și turiștii vor beneficia de o experiență inedită in muzeul ce va fi amplasat intr-unul din beciurile din Centrul Vechi.
In perioada imediat următoare, echipa de proiect va organiza intalniri cu stakeholderi din instituții de cultură și organizații non-guvernamentale relevante, precum și cu reprezentanți ai etniilor și membri ai comunității interesați să contribuie la crearea suportului informațional al muzeului.
“Facem pe această cale un apel la botoșănenii pasionați de istorie, cultură și de tradițiile etnice ce au constribuit la dezvoltarea orașului. Muzeul ce va fi creat nu este doar al Primăriei, este al botoșănenilor, pe care ii rugăm să se implice pentru ca impreună să realizăm un produs turistic unic in regiune”, a declarat Primarul Cosmin Andrei.
Una din cele mai așteptate activități din cadrul proiectului va fi scanarea beciurilor din Centrul Istoric, cu utilizarea celor mai noi tehnologii. Dacă, in urma scanării, se confirmă mitul potrivit căruia așa zisele “catacombe” din centrul orașului creează un labirint subteran, vor fi accesate noi finanțări pentru valorificarea lor turistică.
Proiectul “Intoarcere la rădăcinile noastre comune” este implementat de UAT Municipiul Botoșani, in calitate de lider de parteneriat, alături de Direcția Județeană pentru Cultură Botoșani, iar din Ucraina partenerii proiectului sunt Direcția pentru Dezvoltare Economică, Ecologie și Eficiență Energetică din cadrul Primăriei Ivano Frankivsk și Centrul de Resurse pentru Dezvoltare Municipală și Regională. Partenerii din Ucraina vor inființa de asemenea un muzeu, dedicat armelor, intr-o clădire de patrimoniu din orașul Ivano Frankivsk.

Despre noi