Personalităţile Botoşaniului

Mihai Eminescu
Mihai Eminescu (născut ca Mihail Eminovici) (n. 15 ianuarie 1850, Botoşani sau Ipoteşti - d. 15 iunie 1889, Bucureşti) a fost un poet, prozator şi jurnalist român, socotit de cititorii români şi de critica literară drept cel mai important scriitor romantic din literatura română, fiind supranumit şi „luceafărul poeziei româneşti”.
Nicolae Iorga
Nicolae Iorga (n. 5/6 iunie 1871, Botoşani - d. 27 noiembrie 1940, Strejnic, judeţul Prahova) a fost un istoric, critic literar, documentarist, dramaturg, poet, enciclopedist, memorialist, ministru, parlamentar, prim-ministru, profesor universitar şi academician român de origine aromână (macedoromână) (vezi Hristu Cândroveanu "UN veac de poezie aromână").
Grigore Antipa
Grigore Antipa (n. 27 noiembrie 1867, Botoşani, d. 9 martie 1944, Bucureşti) a fost un naturalist, biolog darvinist, zoolog, ihtiolog, ecolog, oceanolog şi profesor universitar român. Este întemeietorul Muzeului Naţional de Istorie Naturală din Bucureşti, care îi poartă numele.
Octav Onicescu
Octav Onicescu (n. 20 august 1892, Botoşani — d. 19 august 1983) a fost matematician român, întemeietor al şcolii româneşti de teoria probabilităţilor, i-a dat acesteia o noua axiomatizare, cu ajutorul noţiunii de "funcţie eveniment" sau "funcţie sumă". A fost membru al Academiei Române, membru al Uniunii interbalcanice a matematicienilor.
Gheorghe Avramescu
Gheorghe Avramescu (n. 26 ianuarie 1884 - d. 3 martie 1945 ? ) a fost un general de armată român, care s-a distins în luptele celui de-al doilea război mondial. În ciuda meritelor sale, a fost arestat de autorităţile militare sovietice şi există suspiciunea că ar fi fost executat de NKVD.
Octav Bancilă
Octav Băncilă (n. 4 februarie 1872, Botoşani - d. 3 aprilie 1944, Bucureşti) a fost un pictor realist român şi activist politic de stânga. Octav Băncilă a fost profesor de desen şi caligrafie la Şcoala normală „Vasile Lupu” (1901) şi la Gimnaziul „Ştefan cel Mare”, iar în perioada 1916-1937 a fost numit profesor la „Şcoala de Belle Arte” din Iaşi.
Alexandru Graur
Alexandru Graur (n. 9 iulie 1900, Botoşani - d. 9 iulie 1988) este o figură marcantă a lingvisticii româneşti, savant român de origine evreiască. A absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie din Bucureşti, fiind licenţiat în filologie clasică şi limba română (1922). Între 1924-1929 studiază la Paris, unde obţine diploma la École Pratique des Hautes Études şi îşi susţine doctoratul la Sorbona cu o teză de lingvistică indoeuropeană.
Constantin Gane
Al. Grigore Ghica
Barbu Lazareanu
Dimitrie Negreanu
Mihail Sorbul
Previous slide
Next slide

Despre noi