URBACT III

In zilele de 23 si 24 ianuarie a.c. , in cadrul Proiectului Inovatii digitale pentru orase s-a  desfăsurat in municipiul nostru vizita   domnilor Ian Graham si Dino Alessi experti din partea Programului Operational URBACT. Pe parcursul celor două zile de intalniri expertii au făcut cunostintă cu echipa de implementare a proiectului , cu oficiali din cadrul institutiei dar  si cu persoane interesate de aplicarea acestuia. Au fost de asemenea discutate si completate documente de lucru  specifice acestei etape de proiect.
Este cunoscut faptul că URBACT nu investeste direct in dezvoltarea urbană (constructia de drumuri sau parcuri tehnologice). In schimb programul facilitează schimbul si invătarea intre reprezentantii alesi, ofiteri si alti actori cheie, contribuind la imbunătătirea calitătii procesului de planificare si implementare a planurilor urbane integrate si a programelor nationale prin invătarea privind politicile de dezvoltare urbană durabilă .  URBACT are ca tintă un impact indirect asupra implementării programelor operationale nationale.
La Botosani ,   prezentarea initială a Proiectului  Inovatii digitale pentru orase a avut loc in data de 10 decembrie 2019 iar partenerii de lucru  sunt  municipalităti din Messina (Italia), Roquetas de Mar (Spania), Oulu (Finlanda), Saint-Quentin (Franta), Municipiul si Consiliul Regional din Trikala (Grecia), Portalegre (Portugalia), Municipiul Botosani  precum si Centrul de Inovare Digitală Ventspils (Letonia).
Prima fază a acestui proiect se va incheia la inceputul lunii martie. Faza a doua va incepe imediat si va avea o durată de derulare de aproximativ doi ani.
Printre scopurile declarate ale acestui proiect se numără  sprijinirea  oraselor partenere in demersurile pentru a deveni orase inteligente (smart cities), prin realizarea unor planuri de actiune personalizate, cresterea capacitătii functionarilor publici de a utiliza noile tehnologii in relatia cu cetătenii, precum si sporirea gradului de digitalizare a activitătilor institutiilor.

foto_23.01.2020

Marți, 10.12.2019, ora 11.00, in sala de ședințe a Consiliului Local Botoșani,  a avut loc intalnirea  de prezentare a proiectului -DI4C – Digital Innovation 4 Cities-DI4C (Inovații Digitale pentru Orașe)-, pe care UAT Municipiul Botoșani il implementează in cadrul programului european URBACT, in parteneriat cu municipalități din Messina (Italia), Roquetas de Mar (Spania), Oulu (Finlanda), Saint-Quentin (Franța), Municipiul și Consiliul Regional din Trikala (Grecia), Portalegre (Portugalia), Municipiul Botoșani și Centrul de Inovare Digitală Ventspils (Letonia).Proiectul iși propune să ajute orașele partenere in demersurile pentru a deveni orașe inteligente (smart cities), prin realizarea unor planuri de acțiune personalizate, creșterea capacității funcționarilor publici de a utiliza noile tehnologii in relația cu cetățenii, precum și sporirea gradului de digitalizare a activităților.
Una din activitățile principale ale proiectului o constituie crearea unui Grup de Lucru Urban, format din reprezentanți cu expertiză in sectoarele de activitate vizate de proiect. Această structură va reuni reprezentanți ai administrației și ai instituțiilor publice locale, aleși locali, furnizori de servicii publice, societate civilă, sector privat și comunitate de afaceri, potențiali finanțatori și cetățeni (beneficiarii finali ai proiectului). Grupul de Lucru Urban va funcționa ca structură informală, deschisă tuturor instituțiilor/ organizațiilor/ persoanelor interesate să contribuie activ la dezvoltarea orașului.

foto_U

Despre noi